UA-80442521-1

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Uhmaa ja itsenäistymistä

Meillä on perheessämme ollut täysi-ikäinen nuori nyt kolme kuukautta. On selvää, ettei täysi-ikäisyys takaa silmänräpäyksessä aikuistumista, eikä sitä, että nuori osaisi ottaa vastuun itsestään ja asioistaan. Joskus tuntuu, että täysi-ikäisyyden raja voisi olla 20 vuotta. Nuorilla on taipumus kuvitella itsensä "isoksi", jopa aikuiseksi hyvinkin nuorena. Oikeuksia ja vapauksia ollaan vailla, mutta vastuuta ei millään haluttaisi ottaa lisää. Ehkä meidän aikuistenkin pitäisi vaatia enemmän?


Meidän perheessä lasten iät ovat nyt 1v10kk, 13v, 16v ja 18v. Siinä tahtoo olla kaikilla sellainen vaihe menossa, että nyt ollaa niin isoja, että päätä huimaa =). Jopa tämä kaksi vuotias kuvittelee omista taidoistaan hieman liikoja. Ainakin kaikki pitäisi saada tehdä itse ja "EI" -sanan mahti on huomattu jo tovi sitten. Vaikka ikää on tullut kaikilla lisää, samat väännöt tuntuvat olevan yhä edelleen. Kotitöistä pitää muistuttaa tämän tästä. Lisäksi kotiintuloajoista meinataan lipsua. Joskus turhautumiseni on sitä luokkaa, että puren hampaita yhteen ja tekisi mieli mennä lähimetsään huutamaan. Olen yrittänyt sanoa samaa, kerta toisensa jälkeen, ettei vapauksia tule ilman vastuuta. Vielä odotetaan sitä päivään, kun viesti menee perille asti =).


Se, että täyttää 18 vuotta ei vielä merkitse sitä, että saa tulla ja mennä miten haluaa. Kun perheen poika oli täyttämässä 18 vuotta, perheen tytär tokaisi: "nyt sen (veljensä) ei tarvitse enää kysyä mihinkään lupaa ja voi se voi tehdä mitä haluaa". No eihän se ihan niin mene. Niin kauan, kun kotona asuu, on hän kotiväelle sen verran tilivelvollinen, että hän kertoo, kun on menossa jonnekin ja ilmoittaa jossain vaiheessa milloin palaa takaisin, mikäli tulee klo 22 jälkeen illalla tai vaikka seuraavana päivänä. Melko hyvin hän on muistanutkin ilmoitella. Ennen, kun hän täytti 18, hän oli tosi tarkka kotiintuloajoista. Kotiintuloaika oli arkena klo 22 illalla. Mikäli hän oli myöhästymässä kotiintuloajasta vartinkin verran, hän ilmoitti siitä kotimatkalla.

Kaiken kaikkiaan nuorison kanssa menee hyvin ja he osaavat pääsääntöisesti toimia oikein. Jonkun verran kyselee hermoja jankuttaa samoista asioista yhä uudelleen ja uudelleen. Se kuitenkin taitaa olla meidän aikuisten osa. Välillä on kuitenkin pakko ottaa hetkeksi etäisyyttä arkisista asioista. On mukava uppoutua kirjoittamiseen tai soittamaan pianoa. Ottaa hetki omaa aikaa ja hengähtää. Mikäli sinä vietät omaa aikaasi aikakauslehtien parissa, kurkkaa seuraava tarjous:
Tilaa Kodin Kuvalehti ja saat Finlayson tai Luhta lahjan! Tartu Kodin Kuvalehden tarjoukseen, jossa 8 numeroa vain 29,90 eurolla.

Lue myös Nuoret ja sääntöväännöt ja Uusperheen termit tarkastelussa

*Mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kommentoit! =)