UA-80442521-1

maanantai 26. kesäkuuta 2017

Rata-ammunta ja metsästys lapsen harrastuksena

Perheen 13-vuotias valitsi viime syksynä uudeksi harrastuksekseen rata-ammunnan. Aikaisemmin hän on harrastanut jalkapalloa ja salibandya, kumpaakin vuoden. Perheessämme on ollut tapana, että harrastukseen sitoudutaan aina vuodeksi (kaudeksi) kerrallaan, jonka jälkeen voi pohtia haluaako jatkaa harrastusta vai lopettaa sen. Etenkin jalkapallon harrastaminen oli sen verran intensiivistä, että kolme - neljä treenikertaa viikossa oli lapselle liikaa, koska hän halusi nimenomaan harrastaa sitä ja aikaa hän halusi käyttää myös koulunkäyntiin ja kavereihin. Myös kotiväkeä jalkapalloharrastus kuormitti melkoisesti, kun piti myydä pesuaineita ja arpoja, siivota hallia, talkoilla turnauksissa myyden makkaraa ja milloin mitäkin. Ja tosiaan kuskata harrastuksiin ja takaisin monta kertaa viikossa. Ihmettelenkin toisinaan, kuinka etenkin monilapsisten perheiden vanhemmat venyvät jokaisen lapsen harrastusten talkoisiin ja kuskauksiin. Ammuntaharrastus vaatii myös vähän talkoilua, mutta koska poika on jo sen verran iso, saa hän osallistua talkoisiin pääasiassa itse.

Ampumaradalla keväällä 2017

Voisin kuvitella, että ammunta ja metsästys harrastuksena jakaa mielipiteitä. Itse olen kasvanut suvussa, jossa kaikki suvun miehet ovat käyneet aina hirvimetsällä ja riistaa on syöty kotona. Olen jo pienenä nähnyt, kun hirvi nyljetään ja laitetaan lihoiksi, eikä se ollut mitenkään pelottavaa. Ostanhan muutenkin nautaa ja muuta lihaa kaupan hyllyiltä, enkä ole missään vaiheessa elänyt sellaisessa harhakuvitelmassa, että ne silitettäisiin kuoliaaksi. Näyttää siltä, että myös naisten keskuudessa metsästys on alkanut kiinnostaa yhä enemmän. 

Harrastus alkoi simulaattorilla


Metsästyskortin meidän perheen 13-vuotias suoritti viime keväänä. Siihen hän kävi luennoilla ja lopuksi suoritti tentin. Ammuntaharrastuksen hän aloitti syksyllä, kun hän kävi ampumassa simulaattorilla ja näin kesällä he menevät ampumaradalle ampumaan kaksi kertaa viikossa. M on ampunut radalla trappia ja skeettiä, mutta tällä hetkellä hän on innostunut eniten sporting-ammunnasta, joka on metsästyksenkin kannalta monipuolisinta.

Talvikausi ammunnassa on kohtuuhintainen (80e), kesällä ammuntaan palaa rahaa vähän liikaakin. Kierros maksaa 5e ja kierroksia yhdellä treenikerralla tulee M:lla yleensä kolme. Joten viikossa harrastus maksaa jo 30e + panokset. Kuukausitasolla harrastukseen menee siis lähemmäs 200e kuukaudessa. Hänelle onkin hankittu lipukenippu, joka maksaa 125e, jolla kierroksia (kiekot) ostetaan. Hän kuitenkin itse teki puuhommia, jotta sai hankittua kesäksi 1000 panosta. Yhdessä panoslaatikossa on 250 panosta ja laatikko kestää keskimäärin 2-3 treenikertaa. M harjoitteli turvallista aseen käsittelyä ja aseen puhdistamista kotona isänsä kanssa heti harrastuksen alkaessa. Lisäksi eräs seuran jäsenistä kävi M:n kanssa henkilökohtaiseksi läpi aseenkäsittelyn. Tuomarikurssin M kävi myös, jossa opetettiin turvallisuudesta, välineistä ja kisaamisesta. 


Kyselin M:lta vähän hänen ammunta- ja metsästysharrastuksestaan.

Miten kiinnostuit ammunnasta?
M: Kävin kokeilemassa simulaattoria ja se oli hauskaa.

Mitä pitää ottaa huomioon ammuntaharrastuksessa? 
M: Hermot pitää olla kunnossa ja osata keskittyä. Pitää myös haluta oppia. Ilman sitä ei opi kyllä mitään. Ja se on tärkeää, että jokainen laukaus on ammuttava järjen kanssa.

Mikä ammunnassa on parasta?
M: Parasta on oppiminen ja se kun osuu kiekkoon. Sekin on kivaa, kun saa paljon uusia kavereita.

Mitä haaveita sinulla on ammuntaharrastuksen suhteen?
M: Haluan voittaa kilpailuja ja saada sponsoreita. Haluaisin voittaa joskus Suomen mestaruuden,

Mitä ammunnassa tarvitaan?
M: Rata-ammuntaan tarvitaan haulikko, suojalasit, ammuntakuulokkeet, ammuntaliivit, panoksia, kiekkoja ja hyvä mieli.

Mitä muuta haluaisit kertoa ammuntaharrastuksesta?
M: Yksi valmentaja/valvoja kertoi, että vaikka käsitellään ampuma-aseita, niin silti se on laji, jossa vähiten sattuu (verraten esim. jääkiekko).

Aiotko käydä metsästämässä?
M: Aion käydä lintumetsällä. Se on monipuolista, kun pystyy olemaan veneessä passissa tai vaikka saaressa. Metsästän lintuja ruoaksi, enkä ammu niitä vain huvikseen.


Metsästykseen liittyviä tilattavissa olevia lehtiä ovat muun muassa Metsästys ja kalastus *, Ase ja erä * ja Riista *. Yhteensä yli 20 suomen, ruotsin ja englannin kielistä metsästykseen liittyvää lehteä löydät täältä *.

*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kommentoit! =)